pühapäev, mai 11, 2008

Spargelzeit

Käisin eile turul. Hakkas silma, et peaaegu kõigis köögiviljalettides on silmanähtavalt tõusnud spargli osakaal. Õigupoolest see ongi põhiline asi, misa siin praegu müüakse. Imestasin juba paar nädalat tagasi, mis värk on, aga nüüd laupäeval pani asi tõesti juba suuresti kulme kergitama. Olin sparglit söönud seni vaid ühe korra - kaks aastat tagasi Hollandis, Martieni juures. Ja siis tundus see taim küll jube mõttetu. Vastik ja libe ja hammustada ei saa, nii et peab korraga terve jupi suhi toppima - ja maitset ei miskit! Oeh see oli omamoodi jäle kogemus. Aga nüüd seda sakslaste ahvivaimustust vaadates, kuidas nad sparglile tormi jooksavad, hakkas mulle tunduma, et peaks ka proovima. Ja ostsingi. Või õigemini, mulle määriti pähe. Jõudsin eile suht hilja kohale, nii umbes pool kaks - ja siis üritavad kõik müüjad juba oma kaubast lahti saada või selle hoopis kokku pakkida. Lähenesin siis ühele letile, sooviga tegelikult hoopis rabarberit osta - aga kuna selle aja jooksul, mis ma seal kiibitsesin ja rabarberit valisin, müüjatädi spargli kilohinda 5.90 € pealt 5, ja siis ootamatult 4€ peale langetas, küsisin ka lõpuks, et paluks mulle siit paar tükki. Mispeale müüjatädi kuidagi ärasolvus. Mis te jamate, võtke siit ikka kogu see hunnik ära, hakkas ta seletama hädalise häälega ja ajas mulle mu plaanitud käputäie asemel hea pool sületäit kotti. Ma ei söö ju neid ära! oli minu vastus, seda enam, et ma ei oska ju tegelikult spargliga midagi peale hakata, ma ei ole seda kunagi valmistanud! Aga tädi ei lasknud ennast veenda, kaalus kraami ära, ise tehes sinna juurde nägu: kas paneme lukku, ma küsin, kas paneme lukku?!?, mispeale mul ei jäänud muidugi midagi muud üle, kui nõustuda. Ootamatult tegi ta mulle aga niipalju alet, et ma mõtlesin, et kuulsin valesti. Veidi soola, veidi võid, keeta 20 minutit ja valmis! Aitäh, head aega, ilusaid pühi!

Nii ma siis istun tänasel pidupäeval (täitsa lõpp - jälle pühad!) oma sparglikuhja otsas ja mõtlen, mis sellega peale hakata. Netis retseptisoovitusi lugedes sattusin siin aga mingitele artiklitele, kus kirjutas, et maist algab ju Saksamaal hinnatud Spargelzeit! Mingi kevadekuulutaja on see veider köögivili neil siin, ja peale selle veel hinnatud delikatess, mida nad nüüd suisa iga päev söövad. See on ju lausa omamoodi kultuuriline fenomen, millest ei saa mitte igapäev osa! Hehee, võib-olla kui ma praeguse kuhja ära söön, lähen turule veel teisegi järele, sest tegelikult on spargel täitsa hea maitsega, tervislik peale selle. Jajah, rannahooaeg on ju juba alanud...

Kommentaare ei ole: